Is een smoothie nou wel of niet gezond?

Gepubliceerd op 22 januari 2024 om 18:11

Smoothies zijn een populaire keuze als het gaat om een gezonde levensstijl. Maar is een smoothie echt gezond? Laten we eens kijken naar enkele belangrijke aspecten.

 

Ten eerste, vruchtensappen zijn niet hetzelfde als smoothies.

Vruchtensappen zijn ongezond om verschillende redenen. Vaak bevatten vruchtensappen uit de supermarkt  toegevoegde suikers die bijdragen aan overmatige calorie-inname en kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, zoals obesitas en tandbederf. Bovendien verliezen vruchtensappen vaak vezels tijdens het productieproces, waardoor ze minder verzadigend zijn dan hele vruchten. Het drinken van deze vruchtensap zal leiden tot snelle bloedsuikerpieken vanwege alle suikers en de afwezigheid van vezels. Het is meestal beter om hele vruchten te eten voor een gezondere inname van voedingsstoffen.


Maar hoe zit het dan met mijn vers geperste jus d'orange? 

Als je een sinaasappel uitperst, houd je losse ongebonden suikers over die in je darm te snel in het bloed worden opgenomen. Het schaadt je gezondheid. Dit mooi gekleurde drankje bevat evenveel suiker als cola, ja je leest het goed. Suiker zonder vezels. Het gevolg is dat je bloedsuikerbalans ontregeld raakt.
Note: In een glas 
jus d'orange van 250ml zitten ongeveer 5 sinaasappels.

Conclusie: Eet dus liever lekker een sinaasappel en vermijd vruchtensappen


Je lichaam doet zijn best om de bloedsuiker binnen bepaalde veilige grenzen te houden. Te veel suiker in het bloed heeft namelijk een schadelijk effect op de bloedvatwanden en verschillende orgaanfuncties, waaronder de lever. Dit gebeurd door de hoge consumptie van koolhydraten elke dag, een aantal keer. 

De snelle stijging van je bloedsuikerspiegel zorgt voor een afgifte van insuline. Een stijging van insuline zorgt voor ongezonde vetopslag rond de organen. Na deze te snelle stijging krijg je een te diepe daling van de bloedsuikerspiegel, wat resulteert in vermoeidheid, energiedips en vaak een verminderd humeur. Waardoor je alleen maar meer wilt eten.

Een smoothie kan een echte vitaminebom zijn, vooral als je er ook groenten aan toevoegt. Groente en fruit bevatten essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten die je lichaam nodig heeft. Als je moeite hebt om voldoende groente en fruit in je dieet op te nemen, kan een smoothie handig zijn.

Echter, het is belangrijk om te onthouden dat een smoothie meestal geen vervanging is voor volledige maaltijden. Hoewel het snel vult, mist het soms andere voedingsstoffen die je uit hele maaltijden kunt halen. Denk aan gezonde vetten en eiwitten. Deze macronutriënten zorgen voor verzadiging en een evenwichtige bloedsuikerspiegel. (Verder lees je welke voedingsmiddelen je kan toevoegen aan smoothies die eiwitten en/of vetten bevatten).

Ik raad altijd aan om na het blenden nog iets toe te voegen waar je op kunt kauwen.

Voeg er bijvoorbeeld nog wat walnoten, pompoenpitten of stukjes cacao aan toe om te kauwen. Het kauwen op voedsel is echt heel belangrijk voor een betere spijsvertering, omdat het helpt bij de afbraak van voedsel en het de opname van voedingsstoffen bevordert. Je bent namelijk niet wat je eet, maar wat je opneemt.

Nog een dingetje waar je spijsvertering van uit balans raakt: koud voedsel. Een smoothie drinken/eten we toch vaak koud, lekker op een zomerdag met een paar ijsklontjes. Liever wil je dat het op kamertemperatuur is. Vooral in de winter. Koud voedsel moet namelijk eerst in je maag worden opgewarmd tot het op lichaamstemperatuur is. Pas dan kunnen al de (spijsverterings)enzymen en sappen hun werk doen en het voedsel in kleinere deeltjes opsplitsen. Als dit te lang duurt kan dit het spijsverteringsproces vertragen en zorgen voor spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel en buikkrampen. Koud voedsel verteer je dus minder goed.

 

Eiwitten en gezonde vetten, onmisbaar in een gezond eetpatroon, dus ook in je smoothie!

Hier wat tips welke voedingsmiddelen je prima kan meeblenden:

- Avocado
- Kokos (melk, vlokken, rasp)
- 100% pure chocola
- Eiwitpoeder
- Oliën: MCT-olie, olijfolie (extra vierge), lijnzaadolie, walnootolie
- Volle (rauwe) zuivel
- Notenpasta (geen pindakaas)

Conclusie: Is een smoothie gezond? 
Dus ja, smoothies kunnen gezond zijn, vooral als je er groenten, eiwitten en vetten aan toevoegt. Maar het is belangrijk om ze te zien als een aanvulling op een uitgebalanceerd gevarieerd dieet en niet als de enige bron van voedingsstoffen.

Moeite met variëren? Doe dan mee met de gratis variatie-challenge, te downloaden hieronder! Inclusief voedingstips😃😋
(Doe hier mee aan de gratis variatie-challenge)

A healthy life, a happy life!

 

Hoi, ik ben Ramon!

Ik coach en begeleid mensen die graag vitaler door het leven willen, klachtenvrij willen worden of gewoon beter in hun vel willen zitten door middel van mijn trajecten, wil je dit ook? Plan een gratis (online) kennismakingsgesprek en wie weet hebben wij een match en jij een zinvoller en gezonder leven!

p.s. Deze blog type ik met liefde om mijn medemens van de juiste informatie te voorzien op het gebied van gezondheid en vitaliteit.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.