Cravings, hoe los ik dat op?

Gepubliceerd op 9 februari 2024 om 17:47

Ik zal gelijk met de deur in huis vallen: om de 2 uur honger hebben is niet de bedoeling!

 

Veel cliënten hoor ik over cravings, 'hangry' worden, hongerklop, trillen en slap worden op een moment van de dag, of 2 tot 3 uur na een maaltijd. Dit is voor velen eerder normaal dan uitzondering. Ik hoor dan vaak 'ik moet echt even iets eten'. Je wilt ook snel eten, want je wilt van dat slappe, futloze, en vaak humeurige gevoel af en je weer energiek voelen. Deze cravings kunnen zelfs meerdere keren per dag optreden, waardoor je bewust of onbewust de hele dag bezig bent met eten. 

Ik heb heel goed nieuws voor je! Dit is helemaal niet nodig.

Ik leg uit wat het probleem is. Het hoofdbestanddeel van ons huidige voedingspatroon bestaat tegenwoordig voor een groot deel uit (sterk) bewerkte koolhydraten. Denk aan brood, crackers, muesli, pasta, rijst en aardappelen.

 

Dit is lekker, maar deze snelle koolhydraten heb je niet altijd nodig. Het zorgt voor een relatief korte verzadiging omdat het snel in je bloed opgenomen wordt. Dit veroorzaakt het een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel, wat zorgt voor de afgifte van insuline. Na deze te snelle stijging krijg je een snelle/ te diepe daling van de bloedsuikerspiegel, wat resulteert in vermoeidheid, energiedips en vaak een verminderd humeur. Waardoor je alleen maar meer en vaker wilt eten.

Doordat deze koolhydraten niet verzadigen, krijg je snel weer trek; je wilt de welbekende tussendoortjes (anders val ik om, hoor). In deze situatie zeurt ons lichaam om koolhydraten. Een stijging van insuline zorgt niet alleen voor de dips, maar ook voor ongezonde vetopslag rond de organen. Dit willen we natuurlijk vermijden om geen cravings meer te hebben.

Maar wat dan wel, Ramon?


Sinds ik dit toepas, heb ik nooit meer cravings!

Zorg dat je maaltijd uit deze 3 fantastische onderdelen bestaat:

๐Ÿ— Eiwitten

๐Ÿฅ‘ Vetten

๐Ÿฅ— Vezels

Ik ga niet alle mega gezondheidsvoordelen van deze 3 voedingsmiddelen uitleggen, dan ben je nog wel even bezig met lezen. Daar zal ik een andere blog over schrijven. Maar hieronder vind je wel wat informatie en welke bronnen je het beste kan kiezen.

Eiwitten, ook wel proteïne genoemd. Dit is niet alleen voor bodybuilders, maar ook voor jou!

‘’Proteïne is afgeleid van het Griekse woord proteios, dat 'eerste voedingsmiddel' betekent’’

 

Het mooie is dat je lichaam eiwitten vrij traag verteert en het stimuleert de afgifte van verzadigingshormonen. Gevolg: je lichaam krijgt niet snel het signaal dat je meer eten nodig hebt. Daarnaast verbrand je bij het verteren van eiwitten ook nog meer calorieën dan bij het verteren van koolhydraten. Gratis en voor niets!

Gezonde eiwitsoorten zijn: Gevogelte, vlees, vis, schaal- en schelpdieren, eieren, rauwe zuivel, hoge kwaliteit eiwitpoeder , noten, zaden, paddenstoelen, peulvruchtengroente.

Vetten, wees niet bang voor deze fantastische bron van energie. Vetten verzadigen enorm, ze worden langzaam opgenomen door het lichaam en geven een langdurige afgifte van energie.

 

Zorg dan natuurlijk wel voor de juiste vetsoorten en gooi bewerkte vetsoorten zoals margarine, croma en zonnebloemolie in de prullenbak.

 

Gezonde vetsoorten zijn: Vette vis, vlees, extra vierge olijfolie, roomboter, avocado, eieren, noten, pitten, zaden, kokos, volle rauwe zuivel en pure chocola.

 

Gebruik bij het bakken ghee, kokosolie of roomboter.

Vezels, je poept er lekker van! Vezels kunnen niet door spijsverteringsenzymen worden afgebroken en zullen pas in de darmen worden verteerd. Vezels zijn dus de voeding voor onze darmbacteriën: Prebiotica. 

 

Vezels zitten in: Fruit (met schil), groente, steenvruchten, peulvruchten, noten, zaden, pitten, kokos, cacao.

 

Er wordt beweerd dat je volkoren producten zoals rijst, brood etc. moet eten om aan je vezels te komen. Dit heeft gezondheidstechnisch niet mijn voorkeur. Deze voedingsmiddelen bevatten vezels die moeilijker verteerbaar zijn en vele antinutriënten zorgen voor verminderde opname van mineralen, waardoor dit juist voor onbalans in de darmen kan zorgen.

En wist je nog dat deze koolhydraten juist zorgen voor een korte verzadiging? Hou het dus zoveel mogelijk bij Oervoeding.


Heb jij inspiratie nodig welke specifieke voedingsmiddelen je allemaal kan gebruiken?

In deze blog leer je alles over wat er in je (koel)kast hoort te liggen voor een gezond eetpatroon!


Je zult snel gaan merken dat je langer verzadigd bent na een maaltijd en dat je humeur een stuk beter wordt. Heb je nu een erg actieve leefstijl? Dan kun je eventueel bij de maaltijd een gezonde vorm van koolhydraten toevoegen. Maar onthoud: eerst de eiwitten, vetten en vezels naar binnen, dan pas je koolhydraten.

 

Laat je me weten of het werkt en wat je bevindingen zijn? Ik ben benieuwd of het voor jou ook werkt.
Je kun hieronder reageren of me vinden op Instagram.

Handige tip:

Soms wil je gewoon een lekkere pizza eten. Hoort erbij! Beweeg dan lekker voor en/of na de maaltijd, dan is er minder insuline nodig om je bloedsuiker te laten dalen en heb je minder last van de negatieve gevolgen.

Moeite met variëren? Doe dan mee met de gratis variatie-challenge, dit is een mooie stok achter de deur! Te downloaden hieronder! Inclusief voedingstips๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜‹
(Doe hier mee aan de gratis variatie-challenge)

A healthy life, a happy life!

Hoi, ik ben Ramon!

Ik coach en begeleid mensen die graag vitaler door het leven willen, klachtenvrij willen worden of gewoon beter in hun vel willen zitten door middel van mijn trajecten, heb je bijvoorbeeld diabetes type 2 en wil je hier vanaf? Plan een gratis (online) kennismakingsgesprek en wie weet hebben wij een match en jij een zinvoller en gezonder leven!

p.s. Deze blog type ik met liefde om mijn medemens te inspireren en van de juiste informatie te voorzien op het gebied van gezondheid en vitaliteit.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.