De negatieve gedachtes, de gevolgen, het verschil en mijn tips

Gepubliceerd op 23 juli 2023 om 10:36

Een stuk over mezelf

's Ochtends lig ik wel eens wakker in bed, een uurtje voor de wekker. Dan lig ik lekker te dagdromen of creatief te denken. Irritant? Soms, als ik liever wat meer uurtjes wilde slapen. Maar ik mag nu dankbaar zijn. Een aantal jaar geleden was het heel anders, elke minuut dat ik na kon denken kwamen er zwarte/negatieve gedachtes.

‘’De negatieve gedachtes worden de standaard’’

Aan het begin vallen de negatieve gedachtes mij niet zo erg op. Ik leef/groei erin mee, het wordt normaal, mijn nieuwe standaard. Het gevoel dat het beter kan of het idee dat ik er iets aan kan doen komt niet in mij op.

De jaren verstrijken. Terwijl het eerst alleen de momenten waren dat ik alleen was, wordt het eigenlijk alleen maar erger tot er een punt komt dat mijn hoofd voor m'n gevoel bijna ontploft. De gedachten zijn zo zwart en beïnvloeden me op dat moment de hele dag. Werk gaat niet soepel meer (vertellen wat er gebeurde op werk dat het niet soepel ging), uitgaan is niet leuk meer (vertellen wat er bij het uitgaan met je gebeurde waardoor het niet leuk meer was). En ook als ik bij vrienden ben zit ik mezelf zo in de weg dat ze beginnen te vragen of het wel goed met me gaat. Heel goed en lief bedoeld, maar leuk om te horen is zo'n vraag niet. Het is confronterend.

Na een aantal jaren begint de vraag ‘’gaat het wel goed met je?’’ toch in mijn bewustzijn te komen en ik begin erover na te denken dat dit niet de bedoeling kan zijn. Die zwarte stem in m'n kop, is dat niet normaal dan? Hebben jullie dat niet? ‘’Nee joh’’ hoor ik dan. Nee?! Waar denk je dan over na? Hoe werkt dat dan? Kan ik dat ook leren? 

Hoe werkt dat, positief denken? Die vraag krijg ik natuurlijk niet zomaar beantwoord, daar heb ik een aantal jaren hard voor moeten werken. 

‘’Waar moet ik beginnen?’’

Ik probeerde een tijdje bewust wat positiever te zijn, maar dit was moeilijk. Tot er ineens wel een gekke gedachte kwam. Iets wat nooit eerder in mijzelf opgekomen was, maar wat ik wel vaker gehoord had. 'Moet ik niet eens stoppen met al die drugs?'

Er is naar mijn idee altijd een oorzaak van de aard van gedachtes, positief of negatief. In mijn geval waren drugs, een ongezonde leefstijl, verkeerd omgeving en weinig slaap de reden dat de negativiteit de overhand nam. Niet verrassend, achteraf gezien.

Welke oorzaak kan er achter jouw mindere of negatieve gedachtes zitten?

Dat wat je aandacht geeft, groeit. En blijf je hetzelfde doen als voorheen, krijg je geen verandering. Er moet dus ergens een -waarschijnlijk moeilijke- verandering plaatsvinden. Alleen het beseffen wat er aan de hand was, was voor mij al een grote verandering. Het spreekwoord 'het balletje ging rollen' deed hierna goed zijn werk en hierbij kon ik verdere actie ondernemen, voorlopig geen drugs was mijn eerste stap.
Grote kans dat er voor jou een heel andere trigger is. Lukt het je om die te ontdekken?

‘’Ik moet me er aan overgeven om er doorheen te worstelen’’

Die periode van stoppen was een hel, eerst werden de gedachtes namelijk alleen maar zwarter. Een stem in m'n hoofd begon te protesteren en wilde weer terug naar zijn veilige haven. Dit is een moment van opgeven, maar dat doe ik gelukkig niet zomaar. Dit is een periode waarin onzekerheid en kwetsbaarheid centraal staat. Ik moet me eraan overgeven en o.a. praten met coaches en psychologen om mij er doorheen te worstelen. En dat lukt!

Op het moment van schrijven ben ik bijna 9 jaar verder dat ik die ene belangrijke beslissing nam om te stoppen met de leefstijl die ik had. Uiteindelijk de moeilijkste maar de beste keuze uit mijn leven, want het verschil is groot. Enorm groot, in positieve zin. De negatieve gedachtes zijn er een heel stuk minder en hebben veel minder invloed.

(Je hoeft niet altijd maar blij te zijn, emoties en mindere gedachtes mogen er ook zijn. Maar het is een wereld van verschil om er niet meer te lang in gevangen te zitten).

Als jij op dit moment gevangen zit in negatieve gedachtes, dan lijkt het misschien soms onmogelijk en uitzichtloos. Maar dat is het niet, je kunt meer dan je denkt. Als je het besluit kunt nemen iets te veranderen, dan kun je er over een aantal jaar met een glimlach op terug kijken en zeggen: Wat een ongelofelijk verschil! 

(Let op: omgaan met negatieve gedachtes door een aantoonbare handeling of gebeurtenis is echt iets anders dan wanneer je aan PTSS, een depressie of iets soortgelijks lijdt, hiervoor is het belangrijk dat je psychische hulp zoekt. Ik vertel over mijn ervaringen, en vanuit de kennis die ik tot nu heb opgedaan. Check altijd eerlijk bij jezelf wat jij nodig hebt).

Zie gedachtes als wolken, ze komen en gaan en waaien wel weer over.

Lastige zin als je denkt en ook echt het gevoel hebt dat negatieve gedachtes nooit meer weggaan. Deze zin stond in het boek van Jelle Hermus, ‘leven met de wind mee’. Ik ben gaan oefenen tot ik er soms gek van werd, maar merkte op een gegeven moment dat het werkt. Niet altijd natuurlijk, want er waaien ook wel eens donderwolken over. Maar ik zag steeds meer zonnestralen tussendoor. Een gek gevoel hoor na al die jaren. Ik kon het soms niet echt plaatsten en het voelde gek, werkt dat positieve denken dus 'gewoon' zo? Heel hard werken, tot het werkt?

‘’Je omgeving inrichten dat je de ruimte krijgt om te veranderen’’.

Ik probeerde van alles om lichter te denken, maar val nog steeds terug in oude patronen. Het is vallen en opstaan. Soms zijn het flink diepe duiken en is opstaan moeilijk. Toch lukt het elke keer weer om ook daar verandering te zien. De eerste diepe val met veel negatieve gedachtes duurde een maand of 3, de keer daarna 2 maanden, tot het ineens maar 1 maand duurde en mijn laatste val was misschien een week. Dit beseffen was zo ontzettend mooi en onwerkelijk. Dat wat je aandacht geeft groeit toch?. Ik geef nu veel aandacht aan positieve momenten, maar dat betekent wel dat ik die moet creëren en zien. Het is belangrijk om de omgeving zo in te richten dat je de ruimte krijgt om te veranderen. Wat bedoel ik daar precies mee? Denk bijvoorbeeld aan de mensen met die je het meeste omga, de plek waar je veel bent of je werk. Dit kan voor jou de verkeerde omgeving zijn die onbewust veel negativiteit oproept.


Het verschil merken, dat is wat ik nu goed kan. Ik kom zelfs al op een punt dat het vaak vanzelf gaat om positief te zijn en moeilijk voor te stellen is dat het eerst zo anders was. De tijd verstrijkt en ik heb meer beheersing over mijn gedachtes. Soms laat ik het gewoon de negatieve kant op gaan, benieuwd wat het mij brengt en wil zeggen. Alles had een oorzaak toch?! Je moet ook weer niet willen/proberen dat alles maar soepel en perfect is, lijkt mij. En in een dal zit waarschijnlijk een wijze les en groei verstopt, dan moet je die wel kunnen vinden natuurlijk.

Waarin merk jij verschil vergeleken met een aantal jaren geleden?

Dat kan op vele vlakken, denk aan: fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel of financieel?

Dit is een mooi moment om eens stil te staan wat er afgelopen jaren intern (of extern) bij je is gebeurd. Op welke verandering ben je het meeste trots? We beseffen vaak te weinig hoe goed we het al gedaan hebben, we mogen vaker mega trots zijn op onszelf.

‘’Een investering betaalt zich altijd uit’’

We worden steeds ouder, gelukkig maar. Maar word je ook steeds wijzer? Of blijf je hangen in hetzelfde gedrag? Is dat gedrag wenselijk dan is dat natuurlijk heerlijk. Maar zit er een twijfel of onzekerheid in, dan nodig ik je uit om daar aan te werken. Doorgroeien in het leven op welk vlak jij ook kiest is een mooie uitdaging die uiteindelijk beloond wordt. Een investering betaalt zich namelijk altijd uit. Maar het betekent wel dat je soms keuzes moet maken die moeilijk zijn, of misschien wel eng of spannend. Het is niet voor niets een uitdaging.

Tips om negatieve gedachtes te temmen.

    • Gezonde voeding uit de natuur (zie blog)
    • Ontdek wat energievreters en energiegevers zijn, doe meer dingen die je leuk vindt
    • Reken af met je verslavingen, denk aan drugs, roken, drinken, telefoon, koffie, social media.
    • Controleer je ademhaling (neus/buik) 
    • Voldoende beweging in de natuur (forest bathing)
    • Meer lichamelijke verbinding, zoals seksen en knuffelen
    • Zoek meer sociale verbinding met familie en vrienden
    • Voldoende kwalitatieve slaap (zie blog)
    • Zoek dagelijks zoveel mogelijk de zon op, begin je dag met 15 min buiten zijn. 
    • Lees veel boeken over zelfontwikkeling
    • Heb goede gesprekken met vertrouwde mensen, durf over je ‘’problemen’’ te praten. (ik ben zelf naar veel coaches, therapiesessies, trainingen, webinars, lezingen geweest)
    • Tril, schud, schop, sla, gaap en dans in het rond, zo zorg je dat opgekropte energie uit je lichaam stroomt.
       

    Je bent de moeite waard om aan te werken

    Knuffel van Ramon

     

     

    Hoi, ik ben Ramon!

    Ik coach en begeleid mensen die graag vitaler door het leven willen, klachtenvrij willen worden of gewoon beter in hun vel willen zitten door middel van mijn trajecten, wil je dit ook? Plan een gratis (online) kennismakingsgesprek en wie weet hebben wij een match en jij een zinvoller leven!

     

    p.s. Deze blog type ik met liefde om mijn medemens van de juiste informatie te voorzien op het gebied van gezondheid en vitaliteit.

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.