Wat hoort er in je (koel)kast te liggen!

Gepubliceerd op 31 maart 2023 om 09:56

Één van de onderdelen van een gezond leven is een goed gevulde koelkast. Maar waarmee vul je die (koel)kast nou? 

Voeding kun je zien als dé brandstof voor je lichaam. Brandstof moet, net als bij je auto, kwalitatief goed zijn en bij je passen om het lichaam optimaal te laten functioneren en schade te voorkomen. Hoe beter de brandstof, hoe beter het lichaam fysiek, mentaal en hormonaal reageert. Alles is met elkaar verbonden.
Goede brandstof voor je lichaam is onder andere voedzaam eten. Dit levert een positieve bijdrage aan jouw gezondheid door de vitamines, mineralen en vezels. Deze bronnen (bouwstoffen) zijn essentieel voor een goed functionerend, gezond lichaam. Een tekort van goede bouwstoffen zorgt naar verloop van tijd voor problemen (ziektes/ontstekingen, klachten).
*Hou er rekening mee dat uitzonderingen daarbij nagelaten zijn, het ene lichaam is het andere niet. Heb je een klacht, ziekte of allergie, schakel een orthomoleculair therapeut of Oersterk coach in. (www.orekacoaching.nl)

‘’Voor een gebalanceerd en gezond voedingspatroon,
raden we aan om minimaal 80% gezond/voedzaam te eten’’

We gaan stap voor stap je keuken door en je krijgt tips om die te optimaliseren! 

Groentela:
Heel veel verse en verschillende (seizoens)groente!
Groenten vormen de basis voor een gezond eetpatroon. Het zijn belangrijke bronnen van vitaminen, mineralen en vezels. Het voedingscentrum heeft als richtlijn een dagelijkse hoeveelheid van 250 gram groente. Dit is veel te weinig om aan je dagelijkse behoefte vitaminen en mineralen te komen. Dit komt doordat groente niet meer de hoeveelheid mineralen en vitaminen bevat als ‘vroeger’, onder andere door uitputting van de bodem en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. We mogen dus veel meer groente eten om aan de nodige vitamientjes te komen! Voor een gezond voedingspatroon is onze richtlijn 500+ gram groente.
Denk hierbij aan paddenstoelen, groene bladgroente, zeegroente, pastinaak, wortel, peterseliewortel, knollen, rode biet en pompoen.

- 95 procent van alle Nederlanders eet minder dan 200 gram groente per dag. Dit kan veel beter! Om 500+ gram groente per dag te eten, kun je het beste iedere dag bij 2 maaltijden groente eten.
- Varieer, eet volgens het seizoen en zorg voor kleur op tafel.


Fruitschaal:
- Een goede fruitschaal heeft kleur en variatie. Daarnaast is van het seizoen eten belangrijk, dit komt omdat er in seizoensfruit meer voedingsmiddelen zitten. En vaak nog goedkoper ook.
Zorg voor 2 tot 3 stuks fruit per dag.
Tip: Eet fruit niet los maar bij (na) de maaltijd, om pieken in je suikerspiegel te voorkomen.
- Avocado (rijpe of aangesneden avocado kun je het beste (afgedekt) in de koelkast bewaren).

 

Biologisch:
Biologisch eten is soms duurder en kan daardoor een reden zijn om te kiezen voor de niet-bio variant. Probeer toch onderstaande groente en fruit biologisch te kopen:
🍎 Appels
🍐 Peren
🍓 Aardbeien
🌿 Spinazie
🥬 Boerenkool
🍑 Nectarine
🍇 Druiven
🍑 Perziken
🍒 Kersen
🍅 Tomaten (ook tomatensaus)
Dit zijn de meest bespoten groente en fruit. Mocht je het financieel wel aankunnen, hoe meer hoe beter. Vooral als je iets met of van de schil eet, bijvoorbeeld citroenrasp.

 

Koelkast:
- Eieren, je mag er wel 10 tot 15 per week!
- Kokosyoghurt (van 100% kokosmelk)
- Roomboter/grasboter, de ene bewaart het in de koelkast, de ander niet. Neem het liefst boter van  biologische rauwe melk)
- Kiemgroente. Deze bevatten grote hoeveelheden antioxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Ook zijn kiemgroenten een goede bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels.
- Vloeibare visolie om voldoende van de omega 3 vetzuren EPA en DHA binnen te krijgen. We eten te weinig goede vette vis om de juiste hoeveelheid binnen te krijgen. Extra suppletie met vis- of algenolie kan dan een uitkomst bieden. Je hebt ze ook in tabletvorm, maar visolie wil je liever vloeibaar ivm oxidatie.


Vriezer:

- Grasgevoerd meukvrij (orgaan)vlees van de biologische boer uit Nederland.
Wat mij betreft een echte must-have in je vriezer. Als je vlees wil eten kies dan voor de beste optie: grasgevoerd natuurvlees van de boer, zonder toevoegingen van e-nummers en andere troep. Vergeet de bioindustrie (supermarktvlees).
Goed vlees bevat alle essentiële aminozuren en is een bron van vitamines & mineralen, omega 3 vetzuren en zijn extreem voedzaam en verzadigend.
Dit vlees kun je ook online bestellen als er geen biologische boer in je buurt zit. Het komt dan ingevroren bij je thuis. Denk hierbij aan websites zoals:
www.vleesvanons.nl
www.grutto.nl
www.dewoestegrond.nl


- Wilde vis
Vette wilde vis is een belangrijke voedingsbron voor omega 3 vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor het hart, de hersenen, de bloedsuikerregulatie en het immuunsysteem. Denk hierbij aan haring, makreel, zalm, sardientjes. Zorg voor wilde vis uit duurzame visserij met MSC-keurmerk.
Verkooppunten zijn onder andere:
www.grutto.nl
www.fishandmore.nl (verkooppunt Ekoplaza)

- Diepvries fruit
Diepvries fruit is lekker handig, bevat alle vitaminen en mineralen nog door de korte periode tussen het plukken en invriezen, en is vaak ook nog goedkoper als standaard fruit. Kies zoveel mogelijk voor de biologische variant.

- Vershoudbakjes met een gezond maaltje
Perfect voor als je geen tijd of zin hebt om te koken maar wel een gezonde maaltijd wil. Als je een andere dag toch al aan het koken bent, kan je net zo goed wat grotere porties maken en een deel invriezen! Je lijf is je dankbaar dat je thuisbezorgd overslaat.


Kruidenla:
Kruiden en specerijen zijn niet alleen een smaakmaker voor je gerechten, ze zorgen ook voor vele gezondheidsvoordelen.
Denk aan:
- keltisch zeezout
- knoflook
- gember
- kurkuma
- zwarte peper
- verse kuiden


Voorraadkast:

- Zoete aardappel
- Kokosolie (extra vierge, niet ontgeurd)
- Extra vierge olijfolie
- Ghee
- Noten en zaden
- Pure chocola (minimaal 75%)
- Verse kruiden thee (biologisch)
- Kokosmelk en geraspte kokos
- Notenpasta (zonder palmolie of suiker) of tahini Nee, helaas geen pindakaas. Pinda’s zijn peulvruchten en geen noten.
- Gefermenteerde voeding, denk aan: kefir, hangop, zuurkool, kimchi, augurk.
- Honing van de lokale imker. Die uit de supermarkt met niet-EU herkomst komt vaak uit China (de herkomst van de honing staat op de verpakking)
- Meelsoorten: tapioca-, amandel-, boekweit-, kastanje-, kokos-, baobab-, chufa- of tijgernotenmeel
- Dadels of rozijnen
- Crackers op basis van zaden (en noten) in plaats van granen.

Wees je eigen onderzoeker!

Hopelijk heb je wat inspiratie kunnen opdoen om bij je volgende weekboodschappen betere keuzes te maken. Zoals je ziet staat er geen brood of kwark bij, dit zijn namelijk voedingsmiddelen die wij als mens niet nodig hebben. Je kunt ze prima af en toe eten, mits je lichaam er goed op reageert. Doe vooral wat voor jou werkt. One size fits none, maar hou het dichtbij de natuur, die heeft altijd het antwoord. Heb je geregeld klachten, weinig focus of vaak moe? Zorg dan extra goed voor jezelf, blijf variëren, eet zo puur mogelijk en laat voeding een onderdeel van je medicijn zijn.

Moeite met de juiste voeding kiezen en/of een goed plan te maken om gezonder te worden? Ik kan je daarbij helpen. Via deze link boek je een gratis kennismakingsgesprek en gaan we samen een mooi traject naar keuze aan.

Geen zin in een streng dieet en daarna het bekende jojo effect, maar een nieuwe way of life? Zie mijn website voor meer informatie, dan zie ik je snel!

Gezonde groet, Ramon

Hoi, ik ben Ramon!

Ik coach en begeleid mensen die graag vitaler door het leven willen, klachtenvrij willen worden of gewoon beter in hun vel willen zitten door middel van mijn trajecten, wil je dit ook? Plan een gratis (online) kennismakingsgesprek en wie weet hebben wij een match en jij een zinvoller en gezonder leven!

p.s. Deze blog type ik met liefde om mijn medemens van de juiste informatie te voorzien op het gebied van gezondheid en vitaliteit.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.