8 gratis gezondheidstips (die gratis zijn)!

Gepubliceerd op 28 februari 2023 om 20:28

Gezondheid hoeft niet duur te zijn, ontdek hoe je gratis je vitaliteit een boost kan geven.

Je wilt graag je gezondheid verbeteren maar merkt dat het flink in de kosten kan gaan lopen, grasgevoerd vlees, noten, biologische groente. Niet het goedkoopste. En de eieren niet te vergeten, die prijs groeit nog sneller als een plofkip. Het is niet makkelijk. Terwijl ‘’ongezond’’ eten betaalbaarder lijkt. Grotere porties voor minder geld.
Maar niet getreurd! Gezondheid gaat niet alleen over gezonde dingen in je mond stoppen. Ik ga je een paar tips meegeven die geen geld kosten en je wel gezonder gaan maken. Het enige wat het kost, is een beetje van je tijd.
 
Hierbij de beste medicijnen ter wereld die elke dokter zou moeten voorschrijven:

Tip 1: Bewegen (vóór je maaltijd)
Je hebt geen duur sportschool abonnement nodig om toch in beweging te zijn. Denk aan wandelen, tuinieren, traplopen, stoeien met de kinderen, fietsen, stofzuigen of en bakkie koffie halen voor je collega.
Ons lichaam is gemaakt om te bewegen en niet om stil te zitten. De term ‘use it or you lose it’ geldt voor onze spieren, pezen, gewrichten. Gebruik ze om krachtverlies en versnelde veroudering tegen te gaan.
Nuchter bewegen (voor je maaltijd) heeft nog meer gratis voordelen! Het controleert je bloedsuiker en insulinegevoeligheid, en het zorgt voor vetverbranding.

Tip 2: (Neus) ademhaling
Iets wat je altijd bij je hebt -en gratis is- is de ademhaling. De adem is niet alleen belangrijk om je cellen van zuurstof te voorzien, maar heeft ook een verbindende kracht tussen lichaam en geest. 
De gemiddelde mens ademt in ontspannen toestand te snel en te vaak. Dit kan klachten veroorzaken: gespannenheid, angst, paniek, vermoeidheid en slaapproblemen. Door ademhalingsoefeningen te doen en vaker (en rustiger) door de neus te ademen, kun je hier grote voordelen op halen!

Verschil inademing door neus of mond.
Neus ademhaling:
Langzamere ademhaling en daarmee een meer ontspannen ademhaling;
Filtert de bacteriën, fijnstof en virussen uit de ingeademde lucht;
Verhoging stikstofoxide en dat veroorzaakt een verbetering van je zuurstofvoorziening.

Mond ademhaling:
Stressreactie voor je lichaam;
Meer kans op luchtweginfecties;
Slecht voor je gebit.

Oefening:
Zorg dat je in normale, ontspannen toestand zit of ligt en zet de timer op 1 minuut. Haal normaal adem en tel het aantal ademhalingen. Eén ademhaling is een in- én uitademing.
Hoeveel ademhalingen tel je per minuut?

Een gezonde ademhaling in ontspannen toestand is minder dan 9 keer per minuut. De meeste mensen zitten echter op 9 of meer ademhalingen.
Kom je er (ruim) boven uit? Werk aan de winkel of schakel een ademcoach in.

 

Tip 3: Knuffelen, dansen en genieten!
Niet zo verlegen! Door te knuffelen komt het hormoon oxytocine vrij, ook wel (hoe kan het ook anders) het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon stimuleert sociaal gedrag. We voelen ons er veilig en vertrouwd door. Net wat we nodig hebben om meer te ontspannen of verbinding en zingeving te ervaren. Belangrijke onderwerpen als het om je (mentale) gezondheid gaat!
Weet je waardoor je nog meer oxytocine aanmaakt? Dansen op muziek, een lekkere massage geven of krijgen, de liefde bedrijven of complimentjes geven (en ontvangen). En het is gewoon weer gratis! Met je huisdieren knuffelen geeft trouwens hetzelfde gezondheidseffect! :)

Tip 4: Daglicht en onze gele stralende vriend, de ZON
Binnen in huis zijn brengt ons veiligheid, een heerlijk warm bedje, en een enorm nadeel. We zitten steeds meer binnen. Laat buiten zijn nou gigantisch veel gezondheidsvoordelen hebben (ook in de wintermaanden). Ik noem er eentje met veel positieve gevolgen. Daglicht zorgt voor de aanmaak van serotonine, ons gelukshormoon. Serotonine is ook nodig voor de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Genoeg daglicht ondersteunt dus een gezond bioritme. Zo zijn we overdag energiek en fris en in de nacht in dromenland, heerlijk! Zeg maar hallo tegen voldoende daglicht in huis en een paar wandelingetjes per dag buiten!

Tip 5: Vasten
Deze gratis tip bezorgt je niet alleen een stralende huid en gezonder lichaam, maar kan je zelfs een dikkere portemonnee bezorgen! Omdat je met vasten een langere periode per dag niet eet, hoef je ook je zuurverdiende geld niet uit te geven aan tussendoortjes en vette snacks bij het tankstation.
Vasten geeft het lichaam rust, waardoor het de tijd krijgt om te herstellen. Het vermindert ontstekingen in je lichaam, verbetert de bloeddruk en het cholesterolniveau. Je energielevel krijgt hierdoor een mega boost! In het begin voelt het misschien niet zo, omdat je gewend bent aan je huidige eetpatroon. Als advies raad ik aan om (bijna) dagelijks ongeveer 16 uur te vasten (intermittent fasting) en in de andere uren 2 tot maximaal 3 voedzame, volledige maaltijden te eten. Bouw het vasten rustig op en geef jezelf de tijd om er aan te wennen!

Tip 6: Telefoon vaker wegleggen
We raken niet meer uitgekeken op onze telefoon, waardoor onze neurotransmitters dopamine en serotonine overprikkeld zijn. Hierdoor word je er ongevoelig voor en heb je steeds meer prikkels nodig om tevreden, blij, gelukkig te zijn. Vaker je telefoon wegleggen betekent genieten van de dingen die er echt toe doen. Hiermee verlaag je "prikkelbehoefte", waardoor je je weer sneller gelukkig voelt. Ja maar wat moet ik dan doen? Ontspannen of geniet van een goed gesprek met aandacht, kijk eens echt om je heen en zie al het moois dat de wereld of je vriend(in) te bieden heeft!

Tip 7: Meditatie
Het woord meditatie kan een beetje zweverig klinken, wat een hoop mensen tegen kan houden het te gaan doen. Een mooie beschrijving vind ik ‘’een momentje voor jezelf’’. Die voelt voor mij beter en misschien ook wel voor jou. Wat is nou ‘’een momentje voor jezelf’’? In het hier en nu zijn, bewust van jezelf en je gedachtes.
Laten we zeggen dat het hebben van (veel) gedachtes normaal is, maar soms wil je ze even uitzetten, verminderen of sturen. Laat dat nou net het moeilijkste zijn. Wist je dat we per dag gemiddeld 50.000 gedachtes hebben? Ik beschouw gedachtes als wolken. Je hebt grote wolken en kleine wolken, maar ze komen en gaan altijd. Jij hebt een keuze aan welke wolk je meer aandacht geeft en welke je sneller voorbij laat gaan. Je hoeft niet met alle gedachtes iets te doen, dus ga er even voor zitten en wees bewust van de wolken die jij kiest! Hoe minder negatieve gedachtes je hebt, hoe meer ruimte je creëert voor positieve gedachtes. Die kun je goed gebruiken voor een goede mood of een leuk gesprek, maar bijvoorbeeld ook om creatief te zijn, iets af te maken of om iets nieuws te beginnen. Je ervaart meer levensenergie, en dat door stil te zitten en niets uit te geven!

Tip 8: 8 uur slapen
Wist je dat slaap niet alleen goed is voor een prettig humeur, maar ook voor het goed reguleren van je hormoonhuishouding, het verbeteren van je concentratie en dat het snellere veroudering tegengaat? Daarnaast zorgt een goede nachtrust (paradoxaal genoeg) ook voor een beter libido. Dat lijken me voldoende redenen om hier mee aan de slag te gaan!
Nog niet overtuigd? Een volwassen brein heeft gemiddeld 7 tot 8 uur slaap nodig om onderhoud te plegen en informatie te verwerken. Schade aan de cellen wordt gerepareerd, afval en giftige stoffen die overdag zijn verzameld worden opgeruimd. Slaap is jouw persoonlijke schoonmaker. Hoe minder je schoonmaakt, hoe groter de troep wordt. Opgeruimd staat netjes, toch?
Heb je moeite met voldoende slaap(kwaliteit)? Lees deze blog met 8 tips voor een betere slaap!

Tot slot:
Wat je excuus ook mag zijn, aan de dikte van je portemonnee hoeft het niet te liggen. Het kost alleen tijd. En de tijd die je erin steekt krijg je dubbel en dwars terug door je verbeterde levenskwaliteit. Experimenteer de komende 21 dagen met een aantal van deze tips en je zult versteld staan van het resultaat.

Hoi, ik ben Ramon!

Ik coach en begeleid mensen die graag vitaler door het leven willen, klachtenvrij willen worden of gewoon beter in hun vel willen zitten door middel van mijn trajecten. Wil je dit ook? Plan een gratis (online) kennismakingsgesprek en wie weet hebben wij een match en jij een zinvoller en gezonder leven!

 

p.s. Deze blog type ik met liefde om mijn medemens van de juiste informatie te voorzien op het gebied van gezondheid en vitaliteit.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.