8 tips om heerlijk te slapen

Gepubliceerd op 29 januari 2023 om 12:25

Staat ‘’ik wil lekker slapen’’ hoog op jouw verlanglijstje?
Dan is deze blog met slaaptips wat voor jou!

Het is tegenwoordig een hele uitdaging om ons bioritme in balans te houden. We gaan later naar bed, vroeg eruit en we worden tussendoor vaker wakker. Één van de reden dat onze slaapkwaliteit minder geworden is omdat ons lichaam het verschil niet meer kan merken tussen dag en nacht door al het kunstlicht om ons heen. We gebruiken beeldschermen, hebben lampen binnen en lantaarnpalen buiten. Het enigste kunstlicht wat de mens vroeger had was van het kampvuur. En je weet vast zelf wel, daar val je heerlijk van in slaap.

Wij hebben tips voor jou om weer heerlijk te slapen.

Een goede slaap is minimaal 7½ uur en kent vele voordelen. Ook als je denkt dat je aan 5 uur slaap genoeg hebt.

Hieronder hebben we een aantal voordelen van goede slaap op een rijtje gezet:

πŸ›Œ Schade aan de cellen wordt gerepareerd, afval en giftige stoffen die overdag zijn verzameld worden opgeruimd;
πŸ›Œ Je bent alerter en scherper tijdens de dag en heeft een verhoogde concentratie;
πŸ›Œ Het verbetert je immuunsysteem en hormoonhuishouding;
πŸ›Œ Het gaat versnelde veroudering tegen;
πŸ›Œ Het zorgt voor een beter libido.

Slaap is jouw persoonlijke schoonmaker!
Hoe minder je schoonmaakt, hoe groter de troep wordt. Opgeruimd staat netjes, toch? Lees hieronder de tips voor een betere slaap!

 

Bij te weinig goede slaap krijg je ook te weinig van deze voordelen, waardoor je last kunt krijgen van klachten of ziekte.

8 tips om te slapen als een roosje!


Tip 1: Weg met die schermen!
1 tot 2 uur voor het slapen geen beeldscherm meer (geen tv, laptop, tablet). Weg met dat ding!
Van deze schermen komt blauw licht. Dit geeft verstoringen in de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, die ervoor zorgt dat jij lekker in slaap valt en door slaapt.

Is het soms écht nodig om in de avond naar een scherm te kijken? Gebruik dan een bril met blauw licht filter.


Tip 2: Stop met suikers, alcohol en koffie na 16:00. 

Eet en drink geen suikers, alcohol of koffie minimaal 6 uur voor het slapen. Deze producten bevatten stoffen die de REM-slaap verstoren. Deze REM-slaap zorgt voor de verwerking van je ervaringen tijdens de dag. Dit cruciaal is voor het geheugen, het leren van nieuwe dingen, je emotionele verwerking en je stemming.
Neem in plaats daarvan een goede (verse) kruidenthee, zoals saliethee of kamillethee.

Deze 6 uur voor het slapen is een richtlijn, maar grote kans dat jij ook een van de vele mensen bent die (ook al denk je van niet) langer dan 6 uur last heeft van deze stoffen. 


Tip 3: Noem 3 dingen waar je dankbaar voor bent geweest deze dag.
Om melatonine te maken is een belangrijk stofje nodig, genaamd serotonine. Ook wel het gelukshormoon genoemd. Als jij niet gelukkig bent en je piekert over van alles, maak je geen gelukshormoon aan. Hallo plafonddienst!
Een mooie oefening om meer geluk te ervaren is om iedere avond over leuke, mooie en dankbare dingen na te denken en de dankbaarheid ook te voelen. Dit kunnen ook kleine dingen of gebeurtenissen zijn. Je kunt ze opschrijven om er nog bewuster mee bezig te zijn. 

Het helpt je niet alleen fijn in slaap vallen, maar ook om bewuster in het leven te staan. Kan je niks opnoemen waar je dankbaar voor bent? Werk aan de winkel om vaker dingen te doen waar je gelukkiger van wordt!

Tip 4: Doe een ademhalingsoefening.
Door ademhalingsoefeningen te doen breng je je lichaam en geest in ontspanning. Meer ontspanning zorgt automatisch voor minder stress. En minder stress zorgt voor een betere aanmaak van melatonine (slaaphormoon), in plaats van de aanmaak van het actiehormoon (adrenaline) bij stress.

Oefening om moe van te worden: adem 4 seconde in, hou 7 seconden vast, adem 8 seconden uit en door naar de volgende. Focus op een ontspannen ademhaling naar je buik toe. Adem in door je neus, uit door je neus of mond. Doe dit 5 minuten of net zo lang je fijn vindt.

Tips 5: Lees een mooi boek in een zo donker mogelijke ruimte.
Iedereen weet wel dat een boek lezen goed is voor de ontspanning. Dit vraagt tijd, geduld en rust, en dat gunnen we onszelf niet altijd. Als we lezen om te ontspannen hoeft het geen leerzaam boek over persoonlijke ontwikkeling of die ene cursus waar je mee bezig bent te zijn. Ontspan!
Vang 2 vliegen in 1 klap door de lichten in huis wat te dimmen of bij een zoutlamp te gaan lezen. Dan heb je direct minder kunstlicht waardoor je melatonine gaat aanmaken. Als dat geen slaapje met boek op schoot wordt.... 

Tip 6: Eet na 20.00 niet meer.
Als je na de avondmaaltijd niet meer eet, geef je je lichaam en organen de rust om te herstellen en in balans te raken. Eten (helaas, ook het koekje bij de thee) wordt gelijk verwerkt in het lichaam en is daardoor een stressor, het geeft een ontstekingsreactie. Dit is na een aantal uren weer hersteld, waarna je lichaam kan ontspannen. Als je geen eten hoeft te verwerken, kan je lichaam ontspannen en zich bezighouden met de processen die gericht zijn op het klaar maken voor de nacht. 

Tip 7: Vermijd elektronica en straling in de slaapkamer. 
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat stralingen de aanmaak van het slaaphormoon verstoren. Dit geldt ook voor de straling van je wifi router en telefoon. Sowieso is het enige wat je in de slaapkamer hoort te doen slapen en het bedrijven van de liefde, dus zet die telefoon op vliegtuigstand voor je naar bed gaat (of nog beter: een paar uur voor je gaat slapen). En zet de wifi uit (of zorg voor een timer zodat dit automatisch gaat).

Tip 8: Zorg overdag voor voldoende ontspanning.
Slaap en ontspanning zijn goede vrienden. Overdag meer ontspanning zorgt ’s avonds voor een betere slaap. Als je te vaak en te lang achter elkaar stress ervaart wordt het chronische stress waardoor je constant cortisol aanmaakt. Cortisol is dé tegenhanger van melatonine. Door meer te ontspannen verlaagt het cortisol niveau in de avond en ontstaat er ruimte voor melatonine. Zoals je nu weet val je daardoor sneller en dieper in slaap.
Voorbeelden van fijne ontspanningsmomenten:
🌳 in de natuur zijn;
πŸ“– een mooi boek lezen en rustige muziek luisteren;
πŸ‘£ een lekker warm voetenbad (dikke plus: met magnesiumvlokken) nemen;
🫁 ademhalingsoefeningen.


Experimenteer de komende 21 dagen met deze technieken en kijkt of je inderdaad beter slaapt!

Wat moet je onthouden als je een slechte slaper bent?

Zorg voor voldoende ontspanning, zowel overdag als in de avond. Verminder kunstlicht en zorg voor een goed boek met een kop kruidenthee. Let op je (neus)ademhaling, wees dankbaar en als het even kan, bedrijf de liefde! Zo ga jij heerlijke ontspannen, slaapvolle nachten tegemoet.

Slaap lekker😴🧑

 

Hoi, ik ben Ramon!

Ik coach en begeleid mensen die graag vitaler door het leven willen, klachtenvrij willen worden of gewoon beter in hun vel willen zitten door middel van mijn trajecten, wil je dit ook? Plan een gratis (online) kennismakingsgesprek en wie weet hebben wij een match en jij een zinvoller leven!

 

p.s. Deze blog type ik met liefde om mijn medemens van de juiste informatie te voorzien op het gebied van gezondheid en vitaliteit.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.